Új jelszó kérése
Termékajánló
Látogató számláló
0
2
0
2
9
8
0
Hírlevél
Pénznem váltás
Partnereink
Fizetési megoldás

Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészete

Főkategória >Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészete

2011-ben Tóth Ferenc kapta a Gál Tibor Emlékérmet amit az Egri Borút Egyesület adományozott az egri borturizmus érdekében kifejtett kiemelkedő munkájáért.


4 termék
FEHÉR BOROK
9 termék
VÖRÖS BOROK


Tóth Ferenc pincészetét, az Egri Borvárat bátran nevezhetjük családi pincészetnek, hiszen a többgenerációs borászcsalád apraja-nagyja megszállott borász. Évtizedek óta az egri borvidéken gazdálkodnak. Tóth Ferencet a Kadarka nagyköveteként emlegetik, ő a több díjat nyert Várvédő megálmodója, számos szakmai elismerés birtokosa.

A család tagjai a kezdetektol napjainkig az egri bor és borászat jó hírének öregbítéséért dolgoznak. Munkájuk gyümölcsét szeretnék most megosztani Önnel.

Az Egri Borvárba ellátogató kedves vendégek széles kínálatból választhatják ki a számukra leginkább megfelelő összeállítású borkóstolót, de egyéni kívánságokhoz is maximálisan alkalmazkodunk.

Az egri borvidéken a szőlőtermesztés és borkészítés évszázados múlttal és gazdag hagyományokkal rendelkezik. A pincészet jelenleg 20 ha termő szőlővel rendelkezik, valamennyi terület a borvidék legjobb helyein van: Áfrika-, Almagyar-, Marinka dűlő, Síkhegy, Galagonyás és Tihamér tető. Széles fajtaszerkezet jellemezi a gazdaságot: leányka, királyleányka, pinot noir, kadarka, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, kékfrankos.
Borkészítésnél fő szempont a régi egri hagyományos ízvilág megőrzése Borkészítés Egerben

A borkészítésnél fő szempont a régi egri hagyományos ízvilág megőrzése a jelenkori legmodernebb technológia ötvözésével. A szőlőfeldolgozás hagyományos- és reduktív módszerekkel történik. A fehérborokat reduktív és oxidatív érleléssel készítik, a vöröborok héjon erjesztés után kerülnek tölgyfa- és barrique hordóba.

Az Egri Borvár új pincéje


2006-ban a család úgy döntött: a korábbi évtizedek kemény, megalkuvás nélküli, de mégiscsak „iparos jellegű” munkája alapjain új dimenziókat nyitnak meg borászatuk előtt. Az elhatározást tett követte; megkezdték a Kistályai úti pincészet bővítését.

A pincészet bővítésekor először négy, egyenként ötven méter hosszú alagutat vájattak a riolittufa hegy gyomrába. Egyedülálló pincerendszert hoztak így létre boraik érlelésére, tárolására. Az öt ágra bomló, ezeregyszáz négyzetméteres „csodapincét” igazán egyedivé teszi az esztétikai élmény; nincs boltozat, belső burkolat, csak a vájt alagút. A hegy kőtömegét szinte érzékelni lehet...

A fejlődés a technológiát is érintette, a borokat magasabb színvonalon kezelik, készítik, megújult az egész pincészet. Új hordók, új tartályok, a legmodernebb borászati eszközök segítik a munkát.

Minden feltétele megvan a minőségi borturizmusnak. Az egyik pinceágban kialakítottak egy akár százötven fő befogadásására is alkalmas kóstolóhelyiséget. A látogatócsoportok kényelmes és kulturált fogadását modern infrastruktúra szolgálja. A kommentált borkóstolás mellett a borfeldolgozás folyamatait, egy valódi borüzem működését is be kívánja mutatni az Egri Borvár, maradandó élményt nyújtva ezzel is a borok, illetve a borkészítés folyamatai iránt érdeklődő vendégeinek.

Webáruház készítés