Új jelszó kérése
Termékajánló
Látogató számláló
0
2
0
5
4
3
8
Hírlevél
Pénznem váltás
Partnereink
Fizetési megoldás

Tarjányi Pince

Főkategória >Tarjányi Pince

2 termék
GYÖNGYÖZŐ BOROK
2 termék
VÖRÖS BOROK


A borkészítő Tarjányi Gyula szavai:

 

"Ide valami frappáns legenda kellene magamról, az őseimről, meg ilyesmi. Ám, sajna' nincs legenda.
Nem borász családba születtem, bár az apai nagyszüleimnek jelentős szőlői voltak Eger környékén, de ezeket ők még a születésem előtt, az 50-es években "önként" bevitték a "téeszcsébe". Így a megmaradt háztáji néhány száz tőke terméséből készült minden évben a nagyapám siroki "savankás" bora, amitől az embernek még a talpa is ökölbe szorult. ők itták nagy szeretettel, én meg örültem, ha nem kell megkóstolni.
Szóval, serdülőkoromtól én is, mint oly sokan mások az "édes piros, meg a szagos fehér" (copyright: Csuti, azaz Csutorás Ferenc) felől közelítettem meg a kérdést (persze a csúcs a VBK, gyengébbek kedvéért a vörösboros kóla volt...).
2003-ban aztán valami véletlen folytán elkeveredtem egy borkóstolóra az egri borok "Mekkájába", a Bikavér Borházba, ahol olyan borokat kóstoltam, mint addig még sohasem. Akkor és ott döbbentem rá, hogy az általam addig ismerten túl van egy másik borvilág, ami fantasztikus, új, nagyszeru élményekkel van tele.
Ez volt az én "újkori" boros történetem kezdete. Aztán jöttek az újabb borkóstolók bel-, és külföldön, a borászati irodalom, a tanfolyamok és sok-sok beszélgetés kiváló borászokkal.
Most pedig már ott tartunk, kedves Borkedvelő, hogy az én pincém honlapját olvasod, és remélem, a boraimat is megkóstolod."

 

BORFILOZÓFIA

 

Azt hiszem, e címszó alá valami nagyon okosat, nagyon borászosat kellene írnom, ám se nagyon okos, se borász nem vagyok. (Lőrincz Gyuri szerint a pontos titulus esetemben a BORKÉSZÍTő).

Néhány éve azonban valami megmagyarázhatatlan ok folytán megszállottan keresem a BOR-t, annak lényegét. Vágyom egy-egy csodálatos korty bor érintésére, arra a csodára, amikor az ember egy finom bor megkóstolásakor egy más érzelmi állapotba kerül. Ez a vágy visz egyre közelebb a bor lelkéhez, mert tudom, hogy a bornak lelke van. Persze csak a jónak, mert rossz, hibás borral találkozva én is úgy, mint az a szegény ital elkedvetlenedek, megkeseredek. Ilyenkor azt kérdem magamtól: hát ezt érdemelte ez a szegény bor és a borivó a készítőtől? Ezért én borkészítőként csak jó bort vagyok hajlandó az asztalra tenni. Félig viccesen azt szoktam mondani: HA JÓ A BOR MEGISSZUK, HA ROSSZ A CSAPBA ÖNTJÜK. Ugyanakkor ma már én is sokkal több jó bort készítek annál, hogy mindet meg tudjam inni, ezért jut belőle minden jó embernek.

Azt, hogy a boraim jók, persze ne nekem hidd el, kóstold meg őket, és higgy saját magadnak. A jó bortól pedig, kedves Borfogyasztó, hidd el, Te is jobb emberré válsz, a sok jó bortól pedig sokkal jobbá!

Egészségedre!

A PINCE SZTORI

A dolog úgy kezdődött, hogy 2008 őszén hárman ültünk egy, az egri bor-guru, Kenyeres Zoli ( Bikavér Borház ) által szervezett borkóstolón: a feleségem, az ő Borbarát Hölgy-társa, az Ostoros Novaj Bor Zrt. borkereskedője, Vályi Kati, és én.

A beszélgetés során elpanaszoltam Katinak, hogy az ilyen-olyan bel- ,és külföldi borkóstolókon már annyi bort összevásároltam, hogy lassan nem fér be tőlük a kocsim a garázsba, mire Kati nekem szegezte a kérdést: "De hát miért nem veszel pincét?" Egy pillanatig döbbenten hallgattam, aztán: HEURÉKA! Tényleg, miért nem veszek pincét? Lenne helye a boraimnak, és ha pincém lenne, MÉG AKÁR BORT IS KÉSZÍTHETNÉK! Mert azt rögtön tudtam, hogy ha pincém lesz, borokat, nagy borokat, csodaborokat akarok készíteni!

Így aztán pincét kerestünk-találtunk, és megcsináltuk Eger egyik legmodernebb technológiával rendelkező, legszebb kispincéjét. 35 fős kóstolóterem, kemence, sparhelt, szőlőlugas 25 főre, és persze a naplemente-néző pad a nagydiófa alatt... Ugye jól hangzik!

Hát ennyi a mi pince-sztorink...

Ja, és ezerszer kösz a segítséget, Kati, "pincekeresztanyánk"!

A PAD

A pincénk emblematikus jelképe, a pince előtti területünk város felőli oldalán, a meredély szélén lévő Naplemente Néző Pad.

Szerepe kettős: egyrészt kiváló kilátást nyújt a város déli részére, szemben a gyönyörű szőlőhegyekkel, másrészt nyugati tájolásából adódóan, a nyári naplementével szemben lehetőséget ad egy nagyszerű élmény megéléséhez.

Hiszen, képzeld bele magad Kedves Borkedvelő Barátom, hogy egy pohár pincehideg Tarjányi borral a párás falú pohárban letelepszel a nagy diófa alatt lévő Naplemente Néző Padra a pároddal, a kezed a kedvesed vállára teszed, koccintotok a borral, és időt szántok az életetekből a gyönyörű nyári naplementére. Apró kortyokkal kóstolgatjátok a bort, szótlanul nézitek a szemközt lenyugvó nap utolsó villódzó sugarait, és rá fogtok jönni, hogy az ilyen élmények az élet nagy pillanatai. Az ilyen élményekért érdemes élni, és érdemes eljönni Egerbe, a Tarjányi pincébe. Ehhez azonban…………az üveg Tarjányi bort, és a Naplemente Néző Padot mi biztosítjuk, de a hölgyet Neked kell hozni.

Egy szó, mint száz: a Naplemente Néző Padról nem olvasni kell, hanem kipróbálni, ezért szeretettel várunk a pincénél, hogy Te is átéld ezt az élményt.

EGERRŐL

Úgy gondolom, hogy a pincénk egy fantasztikusan jó borvidékén van a világnak. Hogy mire alapozom ezt a kijelentést? De hisz' adhatott volna többet annál a Jóisten ennek a borvidéknek, amikor teremtette, hogy ez a táj minden borfajtából csúcsminőségû borok elkészítésére ad lehetőséget?

Mert ez a borvidék alkalmas brutálisan jó, nagy vörösborok elkészítésére, de ugyan úgy, vagy még inkább alkalmas fantasztikus fehérborok megalkotására is! És akkor még nem beszéltem a könnyû, gyümölcsös, jó ivású "beszélgetős" borokról, vagy a szívem csücskéről, a habzóborokról és pezsgőkről, melyekből szintén a legkiválóbbakat lehet itt létrehozni...

őszintén szólva, még most kezdünk csak igazán ráébredni, mekkora kincs van a kezünkben.

Én - az egri bor-társadalmon belül - leginkább azt érzem feladatomnak, hogy hobby-borászként, - kihasználva a kis méret adta lehetőségeket - a teljes borpalettát felölelve olyan dûlő-, hordó-, és házasítási kísérleteket folytassak, amiket nagy méretnél, és elsősorban üzleti szemléletû borászatnál nem lehet megtenni.

Meg akarom mutatni Neked, kedves borfogyasztó, hogy az egri dûlők, talajok, de - nem utolsósorban - az egri hordók és pincék mire képesek, ha hagyják őket kiteljesedni!

A GYÖNGYÖZŐBOR

Pincészetünk specialitása egy igazi kuriózum: a HABZÓBOR. Egyedi, hogy tudomásom szerint kispinceként mi vagyunk az egyetlenek Magyarországon, akik a bor elkészítésén túl a szénsavazást és a palackozást is egy helyen, a saját pincénkben tudjuk elvégezni.

Persze ehhez is van sztorink: a feleségem kedvenc itala a habzóbor, ezért én - hogy jó pontot szerezzek nála - megígértem Neki, hogy ha pincém lehet, hát én bizisten fogok a kedvéért habzóbort is készíteni. "Természetesen" fogalmam sem volt róla, hogy hogyan kéne ezt elkezdeni? A fellelhető szakirodalom áttanulmányozása után rá kellett jönnöm, hogy az ehhez szükséges berendezés még használtan is több tízmillió forintba kerülne - ha egyáltalán kapni lehetne.

Nem adtam fel - hisz mégis csak gépészmérnök vagyok, vagy mi a szösz' - és terveztem egy - kísérletinek szánt - berendezést. A kísérlet sikerült, a habzóborok nagyon jól sikerültek, úgy hogy "az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó", finom habzóborokat készítettem a feleségemnek. Sok boldogságot, hosszú életet Neked, Nóra, még sokszor koccintsunk a habzóborainkkal!

És persze Te, kedves Borkedvelő, szintén kóstold meg őket, meglátod, nem fogod megbánni!

Webáruház készítés