Új jelszó kérése
Termékajánló
Látogató számláló
0
2
0
2
9
8
4
Hírlevél
Pénznem váltás
Partnereink
Fizetési megoldás

Hírek

2013.07.15
EZ TÖRTÉNT A BIKAVÉR ÜNNEPEN

 

Kedves Borkedvelő!

 

ILYEN VOLT AZ EGRI BIKAVÉR ÜNNEPE

2013.07.11-14 között

 

Még soha nem voltak ennyien az Egri Bikavér Ünnepén. Pénteken és a szombaton rengeteg helybéli és távolról érkezett vendég kereste fel a színvonalas eseményt. A legjobb bikavérnek a Thummerer Pince 2009-es Egri Bikavér Superiorját választották, és a közönség úgy találta, hogy a legjobb étel-bor párosítás a Kiss Pincészet 2009-es bikavére rozé kacsamellel. Szombaton gálaműsorral fejeződött be a XXV. Agria Nemzetközi Folkhétvége, vasárnap pedig a Szent Donát-dűlőben, a szent szobránál könyörögtek a jó termésért.


Bor, Gárdonyi, 1552 – ez az idei év fő egri üzenete – fogalmazott a polgármester. Azt kívánta mindenkinek, hogy találjon rá arra a varázslatra, amely Gárdonyit is megfogta Egerben. A ragyogás éjszakája és hétvégéje Magyarország legkedveltebb és legeredményesebb borvidékén – így ajánlotta a négynapos borünnepet.

A 2012-es év legjobb egri szőlőtermelőjévé Rozsnyai Mihályt választották, aki 55 éve telepítette az első szőlőjét, ezt a munkát 82 évesen ma is folytatja.
Az év borgasztronómusa Bányai Róbert lett. Több mint 30 éve dolgozik a szakmában, segíti az egri borok méltó felhasználását. 

Az év bortermelője pedig Tóth Ferenc borász, akit a kadarka nagykövetének is tartanak. A díj átvételekor azt mondta: mindig a fogyasztókon keresztül kell értékelni a borokat.

Körülbelül 160 bor nevezett idén a borvidéki borversenyre, hét kategóriában díjazták a borokat.

A hétből három kategóriát a Thummerer Pince nyert, övék lett a legjobb Egri Bikavér, a legjobb Egri Csillag és a legjobb vörösbor.

Huszonegy étterem, harmincnyolc borászat és több mit száz bor.

 

A hétvége borok mellett, a táncról és a zenéről is szólt.

 

Kísérőprogramok is voltak régi autókat és magyar motorokat állított ki a Régi Járművek Egri Egyesülete. és jelen volta mezőkövesdi gépmúzeum. A Bikavérünnepet minden nap a Hoffer-traktor beindítása nyitotta meg. Közben zajlott a Lelkifröccs kupa; borászok, vendéglátósok, taxisok, pólósok játszottak egymás ellen. Délután a gyerekek rajzolhattak, kézműveskedhettek, kreatív foglalkozást tartottak nekik a zenepavilon környékén.

 

Szombaton hirdették ki, hogy az Európai Borlovagrend Bikavér Legátus borbíráló tagozat melyik bikavért tartotta a legjobbnak.

Harminc borral neveztek a borászok, Thummerer Vilmos 2009-es Egri Bikavér Superior bora nyerte Ünnep Bikavére díjat.
A legjobb étel-bor párosításra -a közönség szavazhatott az egyik ismert közösségi oldalon,- Ők a Kiss Pincészet 2009-es Egri Bikavérét, és az ehhez társított gránátalma-mártásos rozé kacsamellet találták a legfinomabbnak.


Ismét megrendezésre került a traktoros gyorsulási és szépségverseny.

 

  A győztes: Pásztor László, aki az Egri Bikavér vándordíjat kapta.

  A legkülönlegesebb traktor cím az Egri Borváré lett.

  A legszebb traktor Egri Csillag vándordíját az 5-évszak Borműhely galaktikus   traktora kapta.

Szombat este ért véget a XXV. Agria Nemzetközi Folkhétvége. A magyarok mellett Törökországból és Bosznia – Hercegovinából jöttek csoportok.

A fertálymesterek, a borbarát hölgyek és az Egri Bikavér Legátus borrendek fohászkodtak Szent Donáthoz, -,mint védőszenthez- a róla elnevezett szobornál, hogy tartsa távol a természeti csapásokat, és mindent, ami veszélyeztetheti a termést, a szőlőt.

 

Ha ott voltunk jó emlékezni, ha nem sikerült részt venni, egy kis ízelítő, -amely remélhetőleg kedvet teremt a jövő évi részvételhez, - de addig is kóstoljunk egy jó Egri Csillagot, hideg üdítő Rozét, egy szép íz világú Egri Bikavért,vagy mást ami jól esik!


Mert tudjuk melyik a jó bor?

Amelyik jól esik és ízlik!

 

Váljék egészségünkre!

Webáruház készítés