Új jelszó kérése
Termékajánló
Látogató számláló
0
2
0
1
6
8
0
Hírlevél
Pénznem váltás
Partnereink
Fizetési megoldás

Hírek

2013.07.06
EGRI BIKAVÉR ÜNNEP 2013.07.11-14

 

Gárdonyi Bor, Nagy Koccintás kiváló borok és ételek a

XVII. Egri Bikavér Ünnepen

 

Idén már tizenhetedik alkalommal rendezi meg Eger Város Hegyközsége az Egri Bikavér Ünnepet Szent Donát, a szőlőskertek, szőlősgazdák védőszentjének napja alkalmából július 11-től 14-ig az egri Érsekkertben. Közel negyven borászat mintegy százféle borral várja a vendégeket, akik huszonegy étterem ételkülönlegességei közül is választhatnak. Az Egri Bikavér Ünnepen kóstolhatja meg először a nagyközönség a Gárdonyi Géza emlékére létrehozott borokat is.


Bikaver_unnep_program

https://www.youtube.com/watch?v=6BKyHFZdLBU.

//www.youtube.com/watch?v=ngK-NrUiSlI


„Az Egri Bikavér Ünnep igazi kuriózum a város szívében, az országszerte is ismert és elismert fesztivál.. Az egri borászok és az éttermek összefogása révén igazi gasztronómiai élményt kínálunk vendégeinknek, akik a rendezvény négy napja alatt az Érsekkertben számos kulturális és szabadidős program közül választhatnak – hangsúlyozta Tarsoly József főszervező csütörtöki sajtótájékoztatóján az egri Servita Udvarházban. Eger Város Hegybírója kiemelte: ebben az évben az Egri Bikavér és az Egri Csillag borok mellett a helyi termelők Rozé borai is ott lesznek a kínálatban.

A számos program közül a zenei szórakoztatásról idén többek között a Besh o droM, a Gájer Bálinttal felálló Group'N'Swing és az egri lemezbemutató koncertjét a Bikavér Ünnepen tartó Kerekes Band gondoskodik majd az Egri Bikavér Színpadon.


Az Egri Csillag Színpadnál egri dj-k és vendégeik lazább és fiatalosabb környezetben, a nagyszínpadtól eltérő zenéket játszanak a bikavéres, csillagos és rozés nyári estéken.

A borünnep szombati délutánján ismét megrendezik az egri borászok traktoros szépség- és gyorsulási versenyét a Deák Ferenc út színház előtti szakaszán. Idén Dr. Torgyán József (elnök), Csernus Imre, Szabó Győző és Wahorn András zsűrizi majd a Dobó térről induló felvonulás során a minden bizonnyal nem hétköznapi járgányokat.

 

Először az Egri Bikavér Ünnepen kóstolható a Gárdonyi Bor


A Gárdonyi Emlékévhez kapcsolódóan tíz egri borászat létrehozta az egységes arculattal bíró Gárdonyi Bort Egri Bikavér és Egri Csillag kategóriában – tudatta Tarsoly József.

 

A Demeter Pincészet koordinálásával, Gárdonyi Géza születésének 150 évfordulója alkalmából alkották meg az egri borászok a Gárdonyi Bort.

Büszkék vagyunk arra, hogy az Egerhez ezer szállal kötődő író elegáns arcképével díszített borokat a XVII. Egri Bikavér Ünnepen ízlelheti meg először a publikum.

 

Az Érsekkertben található egy Gárdonyi-szobor is, barátjával, az Egerben született Bródy Sándorral „üldögélnek” a kis tó partján.

Nincs is jobb alkalom, hogy a két jubiláló író előtt tisztelegjünk itt, az Egri Bikavér Ünnepen.

Mi mással mint egy pohár Gárdonyi Borral!

 

Koccintás a Legkedveltebb Borvidéki Település címért

 

Eger is készül a Koccintásra – pohár nem maradhat szárazon az Egri bikavér Ünnep szombati napján sem, ugyanis este 19 óra 30 perckor az érsekkerti tónál közösen szerezhetjük meg a Legkedveltebb Borvidéki Település címet.

 

Az egri borászok kezdeményezésére Eger is csatlakozott az országos megmérettetéshez, szombat este kiváló Egri Csillagokkal és Egri Bikavérekkel – természetesen Gárdonyi boraival – koccinthatunk a Legkedveltebb Borvidéki Település címért.

 

A legkedveltebb borvidéki településekké azok a borvidéki helységek válhatnak, ahol az adott település lélekszámát is figyelembe véve abszolút értékben és arányaiban a legtöbben koccintanak a választott időpontban.

 

Hagyományőrzés az Egri Bikavér Ünnepen

 

A XXV. Agria Nemzetközi Folkhétvége számos programjának is az Egri Bikavér Ünnep és az Érsekkert ad otthont. A néptánctalálkozó résztvevői már csütörtökön bemutatkoznak az Egri Bikavér Színpadon, majd szombaton kézműves foglalkozásokkal és táncházzal várják az Érsekkertben a Folkhétvége és az Egri Bikavér Ünnep érdeklődőit. Szombat este a Nemzetközi Néptáncgála részeként a köztévéből ismert Fölszállott a páva c. műsor döntősei is fellépnek majd az Egri Bikavér Színpadon.

 

Egri Csillag Színpad


Az Egri Bikavér Ünnepe idén harmadik alkalommal lesz az Érsekkertben. Az eddigi tapasztalatok alapján minden jel arra mutat, hogy bevált az ötlet, miszerint kell egy „lazább” helyszín, így a Zenepavilonnál egri dj-k, vendégeik és különböző formációk a nagyszínpadtól eltérő zenéket játszhatnak a bikavéres, csillagos nyári estéken.

„A bővülő koncertkínálat mellett nagyobb hangsúlyt fektetünk a látványra, a vizualitásra és a kényelemre. A délutáni órákban pedig gondolunk a kicsikre és családosokra is egy játékos 'kreatívoskodás' erejéig” – közölte Törőcsik Gábor, az Egri Csillag Színpad programszervezője (Part Egyesület, Eger). Hozzátette: a programkínálat kialakítása során egyrészt külön figyeltek arra, hogy számos egri vagy egri kötődésű művészt hívjanak, másrészt fontos szempont volt, hogy olyan kínálattal rukkoljanak elő idén is, amely a fiatalabb korosztályt is – csakúgy mint az utóbbi két évben – a rendezvényre csábítja.

A számos fellépő között igazi kuriózum lesz a finn Antero Lindgren egri koncertje. Az énekes-dalszerző már évek óta ír saját számokat és koncertezik, tavaly jelentette meg régóta várt debütáló albumát Mother címmel. A kritikusok által agyondicsért albumot a nagyközönség is gyorsan megkedvelte. A finn zenei világ a YleX rádióadóval az élen, Anterot tartja 2013 legígéretesebb új művészének Finnországban. Dalai bensőséges történetek az élet összetettségéről és nehézségeiről, amelyek az ő előadásában biztosan megérintik a közönséget. Antero Helsinkiben lakik a feleségével és két gyermekével. Éppen befejezte a második albumának munkálatait és egy intenzív nyári turnéra készül.

Antero Lindgren az Egri Bikavér Ünnepen az Egri Csillag Színpadon 2013. július 12-én, pénteken este a Popméter napon lép fel.

 

Rangos nemzetközi elismerés a Thummerer Pincének


A csütörtöki sajtótájékoztatón rangos elismerésekről adott számot Thummerer Vilmos borász, ugyanis a noszvaji Thummerer Pince lett a Vinagora Nemzetközi Borverseny legeredményesebb családi pincészete. A versenyre benevezett Thummerer-nedűk három arany- és két ezüstérmet zsebeltek be a rangos nemzetközi megmérettetésen.

Június 14-16. között rendezték hazánkban az egyik legrangosabb nemzetközi borversenyt, a VinAgorát. A megmérettetésen tizenkilenc ország 560 tétele versengett, a végeredmény pedig hat champion díj, nyolcvan arany- és nyolcvannyolc ezüstérem lett.

A Thummerer Pince a Balatonfüreden rendezett Országos Borversenyen is „tarolt”, a júniusi budapesti eredményhirdetésen Thummerer Vilmos vehette át a XXXIV. Országos Borverseny vándordíját, miután a noszvaji Thummerer Pince 4 arany és 1 ezüstérmével a legeredményesebbnek bizonyult a mezőnyben.

A díjak kapcsán Thummerer Vilmos – aki 1995-ben elnyerte az Év Bortermelője címet, míg a Thummerer Pince 2011-ben az Év Pincészete Díjat is megkapta – kiemelte: számukra is nagyon fontosak a pozitív visszajelzések és a remek sikerek, de mindez őket arra sarkallja, hogy keményebben és továbbra is eredményesen dolgozzanak. Az ismert borász fontosnak tartja a nemzetközi elismeréseket is, hiszen – mint fogalmazott – „lényeges, hogy ne csak mi érezzük, hogy bárhol megálljuk a helyünket”. Cégük filozófiájával kapcsolatban Thummerer Vilmos úgy nyilatkozott: mindenáron igyekeznek a magas minőség előállítására, de figyelnek arra is, hogy azok a borok, amelyek piacra kerülnek a pincészettől, azok ár-érték arányban is megfelelők legyenek.


A július 11-én induló XVII. Bikavér Ünnepről további információk:

A 10 egri borászat által megalkotott

Gárdonyi Borok

kóstolhatók, vásárolhatók az Egri Csillag Szimpad mellett

a NETPince - Rézangyal Eger Bor és Pálinka pince közös standjánál.

 

lásd még:

www.bikaverunnep.hu-n

www.facebook.com/egribikaverunnep is találhatók.

Webáruház készítés