Új jelszó kérése
Termékajánló
Látogató számláló
0
2
0
0
5
8
6
Hírlevél
Pénznem váltás
Partnereink
Fizetési megoldás

Sike Tamás Pincészet

Főkategória >Sike Tamás Pincészet

9 termék
FEHÉR BOROK
12 termék
VÖRÖS BOROK


Borászati filozófiánk

A lehetõ legjobban megérlelt szõlõbõl olyan bor készüljön, amely fehér borok esetén az elsõdleges tiszta szõlõbõl származó illatokkal, és fimon ízvilággal, vörösborok esetében pedig az egries stílusú, intenzív gyümölcsökkel és nagy testtel ajándékozza meg a bor fogyasztóját.

A Sike Borászat 27 hektár szõlõterületen gazdálkodik. Szõlõterületeink nagy része az egerszóláti határban található.
A legnagyobb egybefüggõ terület a 16 ha nagyságú Szarvas-dûlõ, másnéven Nagyhatár, mely egyedi fekvésû és kiváló talaj adottságokkal rendelkezik.
Éppen ezért erre a területre a borászat meghatározó fajtáit telepítettük. Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah, Alibernet, Kadarka, Pinot Noir, Olaszrizling.
A kellemes illatokkal rendelkezõ Cserszegi Fûszeres a Paptetõn terem 1,8 ha területen.

A szóláti Tóbérc-dûlõben öreg Merlot és Kékfrankos, valamint új ültetvényben egy fajtakisérlet Viogniere és egy régi álom a Furmint lett telepítve.
A tó felett elhelyezkedõ dûlõben a Furminttól a speciális mikroklíma miatt egyes években aszúsodást várunk.
Ugyanezen a területen a közeljövõben egy 7 ha terület telepítése történik meg Olaszrizling, Sauvignon Blanc,Tramini,Szürkebarát, Chardonnay, Kadarka fajtákkal.
Eger egyik legszebb fehérboros dûlõjében az Almagyaron 2,4 hektáron Leányka terem.

Egyes ültetvények esetében 5500 tõke térállás mellett dolgozunk. A szõlõültetvényeket magunk mûveljük meg a saját gépparkunkkal.
A szõlõterületeken szigorú terméskorlátozással állítjuk elõ a termést. Fehér szõlõk 6-8 t / hektár, a kékszõlõk pedig 4-5 tonna / hektár terhelés mellett szüreteljük.

Elsõdleges cél a teljes érésben történõ szüret. Bizonyos fajtáknál mint a Hárslevelû vagy a Turán a túlérett, töppedt esetleg az aszúsodott szõlõre törekszünk.Olyan években amikor az idõjárás ezt megengedi jégbort is készítünk.

A gyors feldolgozást követõen a mustot minden esetben ülepítjük, tisztítjuk.
Az erjesztéshez szelektált fajélesztõt használunk.
Kedveljük a fahordóban való erjesztést és érlelést, de a választékból nem hiányozhatnak a reduktív borok sem.

VÖRÖSBOR KÉSZÍTÉS

Az érett vagy túlérett szõlõt hagyományos eljárással fakádakban erjesztjük. A cefrét kézzel keverjük, csömöszöljük.
Erjedés után a cefrét hosszan (4-6 hétig) maceráljuk, miközben sok esetben az almasav bomlás is végbe megy.
Ezután a színlevet külön leeresztjük a cefrét pedig külön préseljük.A borokat kisméretû fahordóban, vagy barrique hordóban érleljük 12-36 hónapig.
A borkészítés és érlelés a Kõlyuk-völgyi, valamint aSzépasszonyvölgyi pincénkben történik.

A Szépasszony-völgyi pince egy kicsi öreg pince volt, melynek átépítését 2006 tavaszán fejeztük be. A kis kóstoló pincébõl egy 80 méter hosszú impozáns reprezentatív pince lett kialakítva. A pince elsõ részében egy 140 fõ befogadására alkalmas kóstoló helyiség és egy 60 fõs terasz található.

A pince belsõ részében - a látvány pincében- a borok érlelése történik. Jelenleg 70.000 liter kishordós tároló térrel és 50.000-es palackosbor érlelésre van a pincében lehetõség. A fahordós részt folyamatosan bõvítjük. Az elkészült pince jelenleg a Szépasszony-völgy egyik legszebb és legnagyobb borászattal és magas szintû borkóstolással foglalkozó pincéje.

Webáruház készítés