Új jelszó kérése
Termékajánló
Látogató számláló
0
2
0
2
9
8
3
Hírlevél
Pénznem váltás
Partnereink
Fizetési megoldás

Gajdos Pincészet

Főkategória >Gajdos Pincészet

1 termék
FEHÉR BOROK
4 termék
VÖRÖS BOROK


Pincészetünk Egerszalókon, az Egri Borvidék egyik központjában található. Az általunk feldolgozott szőlő Nagytályáról és Novaj területéről származik. A Gajdos Pincészet kizárólag az ökológiai termesztésű szőlőből készíti a bio minősítésű borait. Területeinken három vörös (Kékfrankos, Cabernet és Blauburger) és egy fehér (Chardonnay) fajtát termelünk.
Az ökológiai más néven, biogazdálkodás során meghatározott előírások, ajánlások alapján végezzük tevékenységünket. A bio termesztés alapja a talaj és a termőhely viszonyaihoz alkalmazkodó, kártevőkkel és betegségekkel szemben jól ellenálló fajták alkalmazása. A legfőbb különbség a hagyományos műveléstől, hogy nem lehet felszívódó permetszereket használni, nem lehet semmiféle vegyszert, gyomirtót, műtrágyát bevinni a területre. Az egyéb gombás megbetegedések ellen réz és kéntartalmú szerek engedélyezettek, ezeket már több száz éve elődeink is használták. Az év a metszéssel kezdődik, amikor a rügyek számát meghatározva kevesebb vesszőt hagyva a tőkén, a termést lekorlátozzuk és ez által lazább lombozatot alakítunk ki. Ezt folyamatos zöldmunkával igyekszünk tartani egész évben. Így a növény átszellőzik, ezzel is segítve a permetezés hatékonyságát. Csak a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által meghatározott növényvédő szerekkel permetezünk.
Borászatunk a korábbi Egerszalóki Pincegazdaság telepét vette át. Tároló kapacitásunk 2 200 hektoliter, amelyből az erjesztéshez használt kórtartály 820 hektoliter űrtartalmú. A többi fahordó: 225 literes barrique és 10-12 hl-es ászokhordók. A fahordók mennyiségét folyamatosan növeljük, vásárolunk.
A bor készítése során nem használunk fajélesztőket, tápsókat, aromákat, enzimeket. Tiltott továbbá az édestartalék feljavítása is. A borkén használata is szigorúan korlátozott.
A fehér borszőlőt, a bio Chardonnayt a következőképpen dolgozzuk fel: az érett (próbafokolással ellenőrzött: cukor, sav, pH) szőlőt válogatva kézzel műanyag (12 kg) ládába szedjük. A feldolgozóban a szőlőt bogyózzuk, majd a cefrét 3-4 órán át áztatjuk. Áztatás után a cefre bekerül a pneumatikus présbe és ott maximum 1,8 bar nyomáson kipréseljük. A mustot kénezzük 20 mg/liter mennyiségig. A must a pincében letisztul, majd leszíneljük és csak ez a tiszta must kerül a 10-12 hektoliteres ászokhordókba erjesztés céljából. Az erjesztéshez csak a szőlőn megtalálható élesztőgombákat használjuk, nem alkalmazunk fajélesztőt. Az erjedés saját, riolittufába vájt pincénkben megy végbe 15-18 fokon. Mustjavítást nem végzünk, ezt ugyanis a bio előírások tiltják. Az erjedés végén az újbort 40 mg/liter összkén mennyiségig kénezzük, majd érleljük kb. fél vagy egy évet. Közben 2-3 alkalommal átfejtjük és színeljük. A kész bort bentonittal derítjük, majd szűrjük, pi kezeljük és palackozzuk.
A bio vörösbor készítésénél hasonló technológiát alkalmazunk. A Kékfrankos, Blauburger, illetve a Cabernet franc fajtákat ládába szüreteljük, a feldolgozóban bogyózzuk, majd cefre formájában az erjesztő tartályokba továbbítjuk. Itt is a szőlő saját élesztőflóráját hasznosítjuk az erjesztéshez. Az erjedés 12-15 napig tart. Ez alatt a cefrét naponta 4-5 alkalommal megkeverjük egy szivattyúval, így egy kicsit levegőztetjük is. Az erjedés után még 8-10 napig együtt tartjuk a bort és a törkölyt. Ezen eljárás után a cefrét préseljük, majd befejtjük a fahordókba. Ekkor már beindult az almasav lebomlása, ami a hordóban megy végbe. Ha ez lezajlott, a bort (40mg/liter) kénezzük. Az érlelés bortól függően egy-másfél évig tart. Ez idő alatt többször lefejtjük, így tisztítjuk és levegőztetjük is a bort.
Az érés végén házasítjuk a borokat, majd derítjük, szűrjük, és Pi kezeljük. Ennek lényege, hogy a kész bort palackozás előtt egy – borra hangolt – Pi készüléken szűrjük át. Ennek során a bor folyadék részecskéi rendezett (klaszteres) szerkezetűvé válnak. A Pi vízhez hasonlóan ez a szerkezet áll legközelebb az élő szervezetekben található folyadékéhoz. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a korábban rendezetlen mozgást végző molekulák mágneses polaritást kapnak és szépen sorba állnak. Ez megváltoztatja a bor jellemzőit is, például a hagyományosan karcos borok íze lágyabbá, teltebbé válik. Az így készített bor nemcsak finomabb, de egészségesebb is még a hagyományos bio boroknál is.
A fenti technológia betartását a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőrzi és minősíti, az ő előírásaik alapján készítjük a bio borainkat.
Termékeink:
Egri Chardonnay  
Egri Kékfrankos Rosé  
Egri Kékfrankos  
Egri Cabernet Franc  
Egri Bikavér  
Egri Bíbor Píbor Cuvée (Blauburger – Kékfrankos házasítás)

Eredményeink:
2007-es év: XI. Novaji Kistérségi Borverseny egy Bronz és két Ezüst érem.
2008-as év: V. Novaji Felvásárlói Borverseny egy Bronz és egy Ezüst érem,
II. Pusztai Bioborverseny két Bronz érem.
2009-es év: XIV. Kistermelői és a IV. Kistérségi Borverseny két Ezüst érem.
2010-es év: IV. Pusztai Bioborverseny két Ezüst érem és egy Arany érem,
Az Egri Bikavér borkategória versenyének 13. helyezése Ezüst érem.
2011-es év: V. Pusztai Bioborverseny két Ezüst érem, két Arany érem és egy Csúcs bor.
XXXII. Országos Borverseny egy Ezüst érem és egy Arany érem.
Egri Borvidéki Borverseny egy Bronz, két Ezüst és két Arany érem.

Webáruház készítés