Új jelszó kérése
Termékajánló
Látogató számláló
0
2
0
0
5
8
7
Hírlevél
Pénznem váltás
Partnereink
Fizetési megoldás

Aegidius Bormanufaktúra

Főkategória >Aegidius Bormanufaktúra

 Aegidius

Bormanufaktúra

 

RÓLUNK

 

Kis családi pince, kistételes kézműves borok, kevés felhajtás, sok lelkesedés – ahogy mi szeretjük.

A kovácsoltvas és a mahagóni helyett főszereplő az Egri Bor, markáns karakter, sokoldalúság, komplexitás. Rendezőként csak koordinálunk, borainkat természetes, tradicionális módszerekkel, a lehető legkevesebb beavatkozással készítjük.

 

 

Borászból lettem borásszá, őseim szinte biztosan Árpád jobbján vágtattak be a Kárpát –medencébe, farzsebükben Bikavér-oltványokat rejtegetve. Minden felmenőm birtokolt legalább egy tőke szőlőt, ilyen tradíciókkal nem is lehetett kérdés a pályaválasztás. Tanultam és tapasztaltam és tanulok és tapasztalok.

Lóska Zoltán

 

Egri Leánykaként gyermekkorom lételemem a szőlő, de a Bornak férjem mutatott be, majd a kapcsolatot egy nemzetközi borszakértő tanfolyam mélyítette el. Mindeközben a mélyvízben dolgozva ismerkedtem vendéglátással, borkereskedelemmel és bormarketinggel.

Lóska-Kovács Beáta

 

EGER ÉS ST. AEGIDIUS

 

A magyar szőlő (Vitis Hungarica) 30 millió éve lakik itt, a magyar ember a honfoglalás óta.

Érseki székhely, múltja és jelene ezer szállal kötődik a szőlőhöz és a borhoz. A tatárjárás után betelepített vallonok a hordó mellett szentjeik tiszteletét is magukkal hozták. Szent Aegidiusról kapta a nevét Eger legjobb dűlője, a Nagy- Eged hegy.

 

A SZŐLŐRŐL

 

Példátlanul sokoldalú talajviszonyok, mikroklímák és fajtaszerkezet. Kékfrankos az Eged-hegyről, Portugieser a Zsidószélről, Királyleányka a Hajdú-hegyről, Cabernet franc a Kerékkötőből és Merlot az Öreghegyről.

Nem háborgatjuk őket túlzott vegyszer használattal, kézi munkával annál inkább, szellős lombfelület kialakításával és szigorú terméskorlátozással igyekszünk jó szőlőt termeszteni.

 

KLÍMA: Éghajlatára jellemző, hogy viszonylag későn tavaszodik, hosszú az ősz, a nyár végén és az ősz elején süt a legtöbbet a nap, épp amikor a legnagyobb szükség van rá

 

TALAJ: A hegy- és domboldalakon, főleg miocén korú riolittufán, ezen kívül agyagpalán, nyirokon kialakult fekete színű, mészben szegény nyiroktalaj, barnaföldek, agyagbemosódásos mészköves barna erdőtalajok illetve a debrői körzetben lepelhomok jellemző.

 
PINCE ÉS BOR

 

Eger, Kőporos. A tufa könnyen faragható, stabil a páratartalom és a hőmérséklet: 8-12 C akár esik, akár fúj. Ideális munkahely és otthon bornak és borásznak.

Mindent csak egyszerűen és természetesen: ládás szüret, kíméletes bogyózás, fakosaras préselés. Jellemzően 2-6 Hl-es ászokhordók, barrique csak mutatóba, érlelés legalább 12 hónapig és jöhet a házasság…


1 termék
FEHÉR BOROK
1 termék
ROSÉ BOR
3 termék
VÖRÖS BOROK

Webáruház készítés