- Újdonságok
- BORBARÁTI ÁRAS EGRI BOROK
- EGRI CSILLAGOK
- EGRI BIKAVÉREK
- BOROK FAJTÁNKÉNT
- ÉDES FEHÉR
- GYÖNGYÖZŐ BOROK
- KÜLÖNLEGES BOROK
- Aegidius Bormanufaktúra
- Bolyki Pincészet
- Dula Szőlőbirtok és Borgazdaság
- Demeter Pincészet
- Egri Korona Borház
- Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészete
- Gajdos Pincészet
- Gál Lajos Pincészete
- Gál Tibor Pincészet
- Juhász Testvérek Pincészete
- Hagymási Pincészet - Bormester
- Kovács Nimród Winery
- Nyolcas és Fia Borház
- Orsolya Pince
- Pók Tamás Pincéje
- Sike Tamás Pincészet
- Simkó - Kőporos Borászat
- Stumpf Pincészet
- Tarjányi Pince
- Thummerer Pince
- BOROK 1500.-FT alatt
- BOROK 1500.-FT - 2500.-FT között
- BOROK 2500.-FT - 3500.-FT között
- BOROK 3500.-FT - 4500.-FT között
- BOROK 4500.-FT fölött
Aegidius Bormanufaktúra
Aegidius
Bormanufaktúra
RÓLUNK
Kis családi pince, kistételes kézműves borok, kevés felhajtás, sok lelkesedés – ahogy mi szeretjük.
A kovácsoltvas és a mahagóni helyett főszereplő az Egri Bor, markáns karakter, sokoldalúság, komplexitás. Rendezőként csak koordinálunk, borainkat természetes, tradicionális módszerekkel, a lehető legkevesebb beavatkozással készítjük.
Borászból lettem borásszá, őseim szinte biztosan Árpád jobbján vágtattak be a Kárpát –medencébe, farzsebükben Bikavér-oltványokat rejtegetve. Minden felmenőm birtokolt legalább egy tőke szőlőt, ilyen tradíciókkal nem is lehetett kérdés a pályaválasztás. Tanultam és tapasztaltam és tanulok és tapasztalok.
Lóska Zoltán
Egri Leánykaként gyermekkorom lételemem a szőlő, de a Bornak férjem mutatott be, majd a kapcsolatot egy nemzetközi borszakértő tanfolyam mélyítette el. Mindeközben a mélyvízben dolgozva ismerkedtem vendéglátással, borkereskedelemmel és bormarketinggel.
Lóska-Kovács Beáta
EGER ÉS ST. AEGIDIUS
A magyar szőlő (Vitis Hungarica) 30 millió éve lakik itt, a magyar ember a honfoglalás óta.
Érseki székhely, múltja és jelene ezer szállal kötődik a szőlőhöz és a borhoz. A tatárjárás után betelepített vallonok a hordó mellett szentjeik tiszteletét is magukkal hozták. Szent Aegidiusról kapta a nevét Eger legjobb dűlője, a Nagy- Eged hegy.
A SZŐLŐRŐL
Példátlanul sokoldalú talajviszonyok, mikroklímák és fajtaszerkezet. Kékfrankos az Eged-hegyről, Portugieser a Zsidószélről, Királyleányka a Hajdú-hegyről, Cabernet franc a Kerékkötőből és Merlot az Öreghegyről.
Nem háborgatjuk őket túlzott vegyszer használattal, kézi munkával annál inkább, szellős lombfelület kialakításával és szigorú terméskorlátozással igyekszünk jó szőlőt termeszteni.
KLÍMA: Éghajlatára jellemző, hogy viszonylag későn tavaszodik, hosszú az ősz, a nyár végén és az ősz elején süt a legtöbbet a nap, épp amikor a legnagyobb szükség van rá
TALAJ: A hegy- és domboldalakon, főleg miocén korú riolittufán, ezen kívül agyagpalán, nyirokon kialakult fekete színű, mészben szegény nyiroktalaj, barnaföldek, agyagbemosódásos mészköves barna erdőtalajok illetve a debrői körzetben lepelhomok jellemző.
PINCE ÉS BOR
Eger, Kőporos. A tufa könnyen faragható, stabil a páratartalom és a hőmérséklet: 8-
Mindent csak egyszerűen és természetesen: ládás szüret, kíméletes bogyózás, fakosaras préselés. Jellemzően 2-6 Hl-es ászokhordók, barrique csak mutatóba, érlelés legalább 12 hónapig és jöhet a házasság…